Gelukkig 2025!

06.01.2025

We trappen het jaar af met allerlei mooie projecten. 

De Villa Rosemade uit 1874 in Alkmaar is mogelijk een vroeg voorbeeld van Portlandcementbouw in Nederland. Archiefonderzoek zal aantonen op basis van welke receptuur de betonnen buitengevels zijn opgetrokken. Bovendien zoeken we uit of, en in hoeverre, het omstreeks 1870 al mogelijk was de hoge brandtemperaturen te bereiken die voor de productie van Portlandcement nodig zijn. De Alkmaarse bouwstoffabrikant A.W. Stoel beschikte aan het eind van de 19e eeuw al over de noodzakelijke materiaalbronnen en mogelijkheden. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van het uitgebreide laboratoriumonderzoek dat wij in opdracht van de Gemeente Alkmaar mogen uitvoeren. De lichtmicroscopie wordt in dit geval verzorgd door Renate Oosterloo.

Spannend is ook het onderzoek naar de rijksmonumentale Hofpoort aan de Nieuwegracht in Utrecht die uit de 2e helft van de 17e eeuw dateert. De fraaie toegangspoort stamt uit de laatste periode van het bestaan van de daarachter gelegen Paulusabdij. De poort bestaat voornamelijk uit hardsteen. Uit een bouwkundige tekening uit 1902 blijkt dat de ronde, bepleisterde uitmetselingen aan de achterkant van de poort in baksteen zijn opgetrokken. Omwille van de afdichting tegen vochtindringing van de naastgelegen werfkelders is de Hofpoort naar alle waarschijnlijkheid getroffen door een zeer hoge vochtbelasting. Het onderzoek voor de Gemeente Utrecht zal aantonen of, en hoe, de aanwezige hoeveelheid water door een sanerende ingreep uit het metselwerk verwijderd kan worden.

Ten slotte brengen we in een grootschalig onderzoek naar de werfmuren aan de Oudegracht in Utrecht de hier spelende vochtproblematiek in kaart. De hoge vochtbelasting van de werfmuren, die zich uit in mosbegroeiing, bloedende herstelmortels en vochtdoorslag, wordt tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwd. De mens is zo gewend geraakt aan het huidige straatbeeld dat de aanwezige schadebeelden als normaal worden beschouwd. Wij van Muurpathologie geloven dat dit beter kan. Daarom gaan we in 2025 de uitdaging aan om een andere denkwijze over het herstel van historisch metselwerk aan te wakkeren.

En uiteraard wensen we iedereen een heel gelukkig nieuwjaar toe vol kansen en mogelijkheden. We verheugen ons op mooie samenwerkingen en interessante onderzoeksprojecten en hopen binnenkort weer aan uw restauratie te kunnen bijdragen.