Morteladvies - Wat is dat?

17.06.2024

Vaak worden wij gebeld en gevraagd om een morteladvies.

"Kun je niet even op de mail gooien wat wij moeten inkopen?"

Nee! Zo werkt dit niet!

Een goede voegmortel is afgestemd op de eigenschappen van de bestaande muur. Veelal is er een kleinschalig onderzoek nodig. Een beknopt bezoekje, een monsterneming, een inspectie van de muursituatie.

Waarom? Omdat de nieuwe voegmortel meebepaald over het vochthuishouding en het vochttransport in de gevel. Porositeit en hardheid van baksteen en voeg moeten op elkaar worden afgestemd. Is een gevel eerder behandeld met een waterafstotend middel, kan de voeg ook dienen als "healing agent".

Bij middeleeuwse gebouwen werken wij het liefst met droog gebluste mortel van steenkalk die bij lage temperaturen is gebrand. Maar dat kan alleen bij grootschalig voegwerkherstel. 

De aanwezigheid van moderne cementmortels in een eerder gerestaureerde historische gevel is niet compatibel met traditionele fabrikaten. Eventueel aanwezige zouten in een moderne mortel kunnen de traditionele en authentieke bouwmaterialen "opvreten".

Bij plaatselijk voegwerkherstel kan men dus geen gebruik maken van traditionele mortels. Daarom omvat een morteladvies bij ons drie delen:

  • De uithakvoorschrift is afgestemd op de resultaten uit de visuele inspectie en het materiaalonderzoek. De doelgerichte werkomschrijving is gericht op het deskundige uithakken van het te vervangen voegwerk.
  • De mortelreceptuur is qua bindmiddel, zand, eventuele pigmenten en hoeveelheid water afgestemd op een optimale vochthuishouding van de gevel. Soms moet een gevel drogen. Een met de muur compatible mortel bevordert de droging van het metselwerk.
  • He voegadvies wordt afgestemd op de bouwperiode van het bouwwerk, maar soms moet er om technische reden worden gewerkt met een speciale voegvorm. Niet ieder historisch gebouw is geschikt voor een snijvoeg. Wil men het gebouw na de restauratie authentiek laten ogen, zijn er verschillende wijzen van afwerking mogelijk.