Muurpathologie Magazine Nr. 1 | Vredeskerkje

03.09.2024

Van de zomer is met de feestelijke oplevering van het Vredeskerkje op 31 augustus 2024 de eerste uitgave van het MuurpathologieMagazine  - een nieuw vakblad - in het leven geroepen. Als wij monumenten al ingrijpend restaureren, dan - zo vinden wij van Muurpathologie - mogen wij de geheimen die een oud gebouw prijsgeeft niet voor ons houden.

We leren immers allemaal van het verleden!

Aan het Vredeskerkje, een voorbeeld van zeer vroege spouwmuurbouw, konden wij tijdens de restauratie zien hoe men in de bouwtijd rondom 1918 omging met hoge grondwaterstanden, spouwbeluchting en een gezonde bouwfysica. Bovendien leerden wij hoe sterk een metselspecie van steenkalk ook na 100 jaar nog kan zijn en hoelang een smeedijzeren spouwanker mee kan gaan. Door toepassing van een vermeende saneermortel in de afgelopen twee decennia is het vochtgehalte in de buitenbladen verhoogd en zijn niet alleen de spouwankers achteruitgegaan... Dit laat eens te meer zien hoe belangrijk de juiste mortelreceptuur is.

Het MuurpathologieMagazine Nr. 1 | Vredeskerkje is geprint als softcover op 200 grams papier en is voor 20,- euro exclusief verzendkosten hier verkrijgbaar als print-on-demand. Heeft u meer dan vijf exemplaren nodig, bijvoorbeeld als relatiecadeau of cursusmateriaal, dan kunt u een mail sturen naar magazine@muurpathologie.nl

40% van de opbrengst van dit magazine gaat naar het onderhoud van het Vredeskerkje.