Raamcontract Gemeente Utrecht & Muurpathologie

02.11.2023

Op 2 november 2023 heeft Josepha Kempl - Muurpathologie een raamcontract getekend bij de Gemeente Utrecht inzake specialistische diensten aan het historisch metselwerk van de middeleeuwse Utrechtse werfkelders aan de Oude en de Nieuwe Gracht. Deze overeenkomst is aangegaan voor een tijdsbestek van vier jaar. 

Op 7 november was er een bijeenkomst om deze ondertekening te bevestigen en nader kennis te maken. Hierbij waren namens het projectteam van de Gemeente Utrecht aanwezig: Eelko van den Boogaard (Programmamanager wervengebied) en Wouter Akkermans (Onderzoeksspecialist bestaande constructies, kennis en beleid Programma wervengebied), en namens Muurpathologie: Josepha Kempl (eigenaar) en Inge Boesewinkel (ondersteuning).

Na een korte bespreking en een fotosessie was er voldoende tijd voor een kleine rondleiding door de werfkelder van het toekomstig kinderboekenmuseum aan de Oude Gracht. Hier waren wij allereerst getuige van de verbreding van de stoepen op werfniveau doordat de damwand een stukje naar binnen werd verplaatst. Vervolgens konden we binnen een kijkje nemen in de gewelven, die deels te bezichtigen waren en waarvan het oude metselwerk bloot lag.

Ten slotte werden wij door Eelko van den Boogaard meegenomen voor een wandeling langs de Nieuwe Gracht naar een stuk waar het wegdek was opengebroken. Hier konden wij met eigen ogen zien hoe weinig ruimte er was tussen het plaveisel van de weg en de golvende bovenkant van de onderliggende werfkelders. Ook waren we getuige van verschillende witte afzettingen op de buitenmuren van de werfkelders waar onder andere kalk uit de specie gespoeld was.

Het wervengebied omvat honderden middeleeuwse werfkelders die stuk voor stuk bepaalde restauratiewerkzaamheden behoeven. Aangezien de meeste kelders eigendom zijn van de bezitters van de bovenliggende woningen speelt goede communicatie en het houden van overzicht hierbij ook een belangrijke rol. Alles bij elkaar is het een prachtig project waaraan Muurpathologie een mooie bijdrage kan leveren.