"De Doornboom" Hilvarenbeek
Onderzoek door Nebest Restauratietechniek en Dr. Josepha Kempl – Muurpathologie conform de door Groot Gunneweg Delft, de TU Delft en door het RCE in 2010 opgestelde wijze van onderzoek voor bakstenen molens; monsterneming, stelling diagnose en beoordeling staat van het metselwerk; voegadvies bestaand uit uithakvoorschrift, morteladvies en advies hervoegen.
Opdrachtgever: Delfgou Architecten/ Nebest Adviesgroep
Directie: Delfgou Architecten
Plan van aanpak: extern
Uitvoering: Voorjaar/zomer 2018
Status: Gereed
Historie
Behalve als koren- en schorsmolen, was de molen ook ooit olie- en pelmolen. Tijdens de eerste wereldoorlog is er hout mee gezaagd. In 1905 brandde de molen geheel uit, maar is daarna hersteld met onderdelen van andere molens. De molen is in de jaren 60 stilgevallen, maar in 1972 gerestaureerd en weer in gebruik genomen.
Sindsdien doet De Doornboom één keer per week dienst als graanmolen voor particulieren en biologische bakkerijen.
Uitdaging
De romp van de molen was sterk vochtbelast. Indicatoren hiervoor waren mos en planten op de grens tussen oudere bakstenen en een jongere generatie cementgebonden voegwerk, evenals vochtplekken, algengroei en sporen van zout op enkele plekken aan de binnenzijde van het buitenmetselwerk.
Door de liefdevolle aandacht van een groep vrijwilligers en onder leiding van Brigit Moonen, de huidige molenaarster, is het interieur van de molen in verrassend goede staat bewaard gebleven.