Geschutsmakerij Den Helder

Aard adviesopdracht

Inspectie en schadeinventarisatie metselwerk, opnemen schade in geveltekeningen, uitwerken onderhouds- en restauratieplan voor het opgaande gevelmetselwerk.

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf

Status: Adviesmodule I gereed.

Historie

De Geschutsmakerij is in de eerste bouwfase van het monumentencomplex Rijkswerf Willemsoord tussen 1813 en 1823 als loods of magazijn gebouwd. De loods deed oorspronkelijk dienst als berging van houtwaren en planken. Het gebouw is gelegen aan de noordwesthoek van het monumentencomplex.

In de 20e eeuw kwam de loods in gebruik ten behoeve van de bouwkundige dienst, voor reprografie en als centraal gereedschapsmagazijn. Tijdens een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog is het dak door een bominslag volledig vernield. Na de oorlog werd het dak vernieuwd. De oorspronkelijke dakkapellen werden vervangen door daklichten.

De voormalige loods heeft een rechthoekig grondplan, bestaande uit een bouwlaag onder een schilddak. Het gebouw is circa 125 m lang en 15 m breed. Het massieve metselwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint. Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel basisonderdeel van het monumentencomplex Rijkswerf Willemsoord.


Uitdaging

Bakstenen en voegwerk vertonen veel schade, mede door een constante blootstelling aan storm en zilt regenwater vanuit de Noordzee. De gevel is aan groot onderhoud toe. Het gebouw heeft in het verleden tijdens meerdere onderhoudsbeurten plaatselijk nieuwe grijze voegen gekregen. Enkele bakstenen zijn eerder ingeboet.

Na een eerste visuele inschatting lijkt het alsof vooral de herstelde plekken een grotere schade vertonen dan het authentieke werk.