Kasteel Heeswijk

Aard adviesopdracht

Onderzoek naar recent zout- en vochtgehalte in het keldergewelf en advies aanbrengen nieuw saneerpleister na ontzouting.

Opdrachtgever: Stichting Kasteel Heeswijk

Directie: BBM Architecten

Uitvoering: In uitvoering

Status: Adviesmodule I gereed.

Historie

Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther is gebouwd in meerdere periodes. Het hoofdgebouw is omgracht. De kern van het kasteel is afkomstig uit de 15e en 16e eeuw. Kasteel Heeswijk heeft een voorburcht met poortgebouw en woning uit de 16e eeuw. De onderbouw van het terras waarop de toegangsbrug over de gracht naar het hoofdgebouw uitkomt, is een overblijfsel van een vierkante poorttoren. 

De laatste uitbreidingen die aan het kasteel zijn huidige pracht en uitstraling hebben gegeven, zijn toegevoegd in de 19e eeuw. Deze uitbreiding is gefundeerd op een deel van de middeleeuwse gewelfkelders, waarvan het oudste gedeelte vermoedelijk nog afkomstig is uit de 14e eeuw.


Uitdaging

Photo

De gewelfde kelder van het kasteel heeft in een vroegere transformatie een betonnen vloer en vloerverwarming verkregen. Vervolgens werden in de kelder horecaruimtes gecreëerd. Tijdens de transformatie werd een saneerpleister toegepast die tijdens de stapsgewijze droging van de kelder drie decennia lang het vocht- en zoutgehalte heeft gebufferd.

Ondertussen zijn de kelderruimtes weer aan onderhoud toe. Het saneerpleister is aan het einde van zijn levensduur gekomen. Het zoutgehalte in de twee meter dikke muren is nog steeds dusdanig hoog dat het opnieuw aanbrengen van een saneerpleister vrij uitdagend is: er zal geen uitharding van een nieuw saneerpleister plaatsvinden, zolang het zoutgehalte in het muuroppervlak zo hoog is.

Na een proefperiode met een cyclus van vier ontzoutingsingrepen en het monitoren van het zoutgehalte, kon het zoutgehalte in het muuroppervlak dusdanig worden verlaagd dat er voor een periode van circa vier weken een nieuwe saneerpleister kan worden aangebracht.