Moulin Dooms, Lessines
Kleinschalige inspectie, schadekwantificatie, advies vochtproblematiek.
Plan van aanpak: Muurpathologie
Opdrachtgever: De Rijcke & Zanin
Status: Adviesmodule I gereed.
Historie
“Le Grand Moulin” of “Moulin Dooms” werd omstreeks 1834 gebouwd als stellingmolen om graan en mout te malen. De molen werd opgetrokken in baksteen en had toentertijd in totaal negen verdiepingen. De Nederlandse ondernemer Louis-Ghislain Dooms liet de molen bouwen en verwerkte daarin Nederlandse molentechnieken. Er waren echter ook streekeigen kenmerken in de bouwwijze opgenomen.
De molen is gebouwd op de fundering van een middeleeuws kasteel en heeft onder de grond nog een gewelfkelder.
Tegenwoordig is er alleen nog een gerenoveerde molenromp over die tot vijf verdiepingen is ingekort. Die ingekorte romp domineert desondanks nog steeds het panorama van de stad.
De molenromp heeft heden een woonfunctie en is in particuliere handen.
Uitdaging
In het afgelopen decennium is de molen getransformeerd tot woning. Tijdens zo'n transformatie is het gebruikelijk de vloerverdiepingen in kamers in te delen en van tochtdichte deuren te voorzien.
Bovendien zijn er moderne ramen in gekomen voor een betere verwarming van de woonruimtes. De oorspronkelijke beluchting van de molenromp aan de binnenzijde is verloren gegaan.
De gevels zijn aan de binnen- en buitenzijde slechts aan het muuroppervlak hersteld met een gebruikelijke cementvoegmortel. Tijdens de inspectie kon geconstateerd worden dat er veel holle ruimtes in de massieve muren zitten die tijdens hevige neerslag vollopen met water. De vrij oude baksteen is zeer poreus, terwijl de cementmortel een effectieve droging van de muren naar buiten toe tegenhoudt. Dit water slaat door en zorgt voor vochtige muren, die niet op traditionele wijze kunnen drogen.
Op de 4e zolder zijn de muren meer dan een meter dik. Alsnog slaat er tijdens hevige regenval water door de muur.