"Sperwer" Den Helder

Aard adviesopdracht

Detailonderzoek Amsterdams Cement, onderzoek staat van het metselwerk, oppervlaktebehandeling, oorzaak scheurvorming.

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf

Status: Adviesmodule I gereed.

Historie

De kazemat “Sperwer” is oorspronkelijk in 1835 opgetrokken in baksteen als secundair port (poterne) van het rijksmonumentale complex Fort Erfprins in Den Helder. Het gebouw behoort tot de oudste nog aanwezige delen van het oorspronkelijke fort dat deel uitmaakt van de fortenring die aan het begin van de 19e eeuw rond Den Helder is aangelegd.

De poterne “Sperwer” vormt een overdekte doorgang in een, tussen twee bastions gelegen, aarden wal.

De Sperwer maakt samen met de beide poortgebouwen, het hospitaal, 

Photo

het kruitmagazijn, de weg- en walstructuur en ravelijnen deel uit van de 19e eeuwse opzet van Fort Erfprins.

In de 19e eeuw werd “de Sperwer” aan de zijde van de gracht dichtgemetseld. Fort Erfprins werd tot in de eerste helft van de 20e eeuw in verschillende fasen uitgebreid. Ondanks de aanpassingen en de toevoegingen van nieuwe gebouwen na 1945 is de oorspronkelijke opzet van het complex in de kern goed bewaard gebleven.


Uitdaging

Photo

Boven de rondboog over de entree springt het opgaande metselwerk circa 1 cm uit de muur. Op deze hoogte is een significante scheur geconstateerd.

Oorspronkelijk is de kazemat opgemetseld met zogenoemd “Amsterdams Cement”. Het voegwerk is echter enkele jaren geleden gerestaureerd en het oppervlak van het metselwerk is voorzien van een waterafstotende oppervlaktebehandeling. Daardoor is het vochtgehalte in de massieve muur zeer hoog en verkeert de jongere restauratievoeg in zorgwekkende staat.