Ondertussen bij de werfkelders aan de Oudegracht...
20.08.2024Sinds bijna een jaar zijn wij nu betrokken bij het programma wervengebied van de Gemeente Utrecht als specialistische dienstverlener voor historisch metselwerk. Momenteel is ons werk nog zeer theoretisch, terwijl veel werfkelders van bovenaf waterdicht worden gemaakt en werfmuren door de gemeente worden hersteld.
Het is een reusachtig project waaraan wij een steentje mogen bijdragen. Een groot deel van de stad is ondertunneld, die grootsheid en complexiteit vragen om een bepaalde benadering.
De eerste opdrachten binnen ons raamcontract hebben ons inzicht gegeven in de bestaande problematieken qua vochtbelasting. De problemen zijn al eeuwen lang dezelfde en in ieder restauratie- en onderhoudsperiode wist men er middeltjes voor te vinden. Sommige middelen bleken echter effectiever dan andere. Maar welke middelen werken nu het beste? En in combinatie met welke maatregels?
Ik hoop dat wij dit gauw in een paar proefkelders kunnen testen.
Wij hebben veel geleerd over de ontstaansgeschiedenis, de groei en de opbouw van de werfkelders, maar ook over de bouwkundige uitdagingen van de tongewelven. Lekkages, overbelasting door zwaar verkeer, historische, oudere en recente restauratie-ingrepen, transformaties, dagelijks gebruik. Alles wat de mens doet laat sporen na aan de middeleeuwse voeten van de stad.
Ik wandel hier graag als Muurpathologe. Maar ook als toerist kan ik genieten van de charme en de uitstraling die de historische stadskern van Utrecht heeft. Soms vraag ik mij af of de werfkelders nog eens 1000 jaar meegaan.
Bij het volgende project houden wij ons bezig met een onderzoek aan de werfmuren. Dit bouwdeel is pas na de bouw van de tongewelven toegevoegd. Maar daarover gaan wij in de herfst berichten.